GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AMBALAJ TASARIMI PROGRAMI

DERS İÇERİKLERİ

 

AT20101 Bilgisayar Destekli Tasarım Programları I / Computer Aided Design Programs I (2+2=3AKTS):  

Ambalaj üretimi ve grafik tasarım alanlarında kullanılan bilgisayar programlarının öğretilmesinin amaçlandığı bu derste ayrıca vektörel tabanlı Adobe Illüstratör ve piksel tabanlı Adobe Photoshop programlarının farklılıkları, ortak değerleri ve kullanımları ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır.

 

 

AT20111 Teknik Resim / Mechanical Drawing (2+2=3AKTS):

Teknik Resim dersinde kullanılan çizim araç ve gereçleri ile standart kâğıt boyutları, pafta düzeninin nasıl yapılması gerektiği, teknik çizimlerde çizginin taşıdığı anlam gibi temel konular hakkında bilgi verildikten sonra geometrik tasarı, ölçek kavramı, izdüşüm, görünüş ve kesit kavramları, perspektif kuralları gibi teknik resmin ifade teknikleri, 3 boyutlu objeler üzerinde çalışılarak bu tekniklerin ambalaj tasarımında nasıl kullanılacağı öğretilmektedir.

 

 

AT20103 Ambalajın Tasarım Tarihi / Packaging Design history (2+0=3 AKTS):

Ambalaj kavramının ortaya çıkışı, kullanılan malzeme ve temel formlar ile başlayan Ambalaj Tasarımı Tarihi dersinde, tarih sahnesinde karşımıza çıkan uygarlıklarda ambalaj kullanımının ve ambalaj için kullanılan malzemenin nasıl çeşitlendiği anlatılır. Ders içeriği ayrıca, seramik taşıyıcılardan, kâğıt, cam ve metal taşıyıcılara değin ambalajdaki malzeme farklılıklarını, sanayi devrimi sonucunda plastik kullanımının hayatımıza girmesini, günümüzde ambalaj kavramında ortaya çıkan gelişmeleri ve yeni teknolojiler neticesinde ambalajın nasıl bir evrimleşme süreci geçirdiği gibi konuları kapsamaktadır.

 

 

AT20105 Yazı ve Tipografi /Alphabet and Typography (2+2=4 AKTS):

Roma Kapitali ile başlayan ve Kapitalis Kuadrata, Kapitali Rustica, Hümanistik Kursive, Tekstür ve Fraktur gibi karakterler ile devam eden yazıların öğretildiği Yazı ve Tipografi dersinde ayrıca matbaanın bulunuşundan sonra ortaya çıkan Latin yazısının anatomisi ve karakteristik özelliklerinin gelişimi uygulamalı olarak gösterilmektedir. Tüm bu konulara ek olarak, yazı karakterlerinin günümüzde kullanılan yapıları ve terimleri, dijital teknoloji ve font kavramı da dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

AT20107 Temel Sanat Eğitimi I / Basic Design I (2+2=4 AKTS):

Temel Sanat Eğitimi dersinde, klasik sanat eğitiminin temelini oluşturan çizgi, nokta, leke ve doku çalışmalarından sonra renk, perspektif ve kompozisyon düzenlemeleri ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca, 2 ve 3 boyutlu özgün tasarımların çözümlemelerinin yanı sıra, tasarım aşamasındaki bir fikrin uygulama sürecinde oluşabilecek sorunlarının analiz edilerek nasıl çözümler üretilebileceği ile ilgili olarak uygulamalı olarak çalışılmaktadır.

 

 

AT20109 Sanat Tarihi /Art History (2+0=2 AKTS):

Görsel sanat dallarının ortaya çıkışı ve gelişimi, Erken Hıristiyan, Bizans, Erken Orta Çağ, Gotik, Rönesans gibi dönemlerin ekonomik, sosyal ve siyasal koşulları referans alınarak irdelenmekte, ilgili dönemlerden günümüze değin görsel sanatların gelişiminin yanı sıra çağdaş sanat ve yorumları değerlendirilmektedir.

AT20102 Bilgisayar Destekli Tasarım Programları II / Computer Aided Design Programs II (2+2=3AKTS):

EngView Cad Cam gibi kutu tasarımı programları ile 3D yazılımlı programları uygulamalı olarak öğretilmektedir.

 

AT20110 Ambalajda Üretim Teknolojileri / Production Technologies in Packaging (2+0=2 AKTS): 

Ambalajda Üretim Teknolojileri dersinde, tasarlanan bir ambalajın, o ambalajda kullanılacak olan malzemeye bağlı olarak nasıl bir üretim sürecine tabi olacağı, kullanılacak olan makine ya da makinelerin neler olduğu, üretim sürecinde tasarımın nasıl etkileneceği gibi konular işlenmektedir. Kâğıt ambalajlarda tiraja bağlı olarak ayıklamalı kalıpların kullanılması ve buna uygun montajın hazırlanması ders içeriğine örnek verilebilmektedir.

 

AT20104 Baskı Teknikleri / Printing Techniques (2+0=2 AKTS):

Grafik bir projenin, Tipo, ofset, tifdruk, flexo ve serigrafi gibi baskı teknikleri ile hangi aşamalardan geçerek üretildiği işlenmektedir. Bu bağlamda, uluslararası standartlara göre kâğıt normları, tabaka, top ve gramaj kavramı, baskı öncesi kâğıtta fire ve maliyet hesabının nasıl yapıldığı, renklerin optik ve kimyasal farkları, baskı için önemi ve baskı için gerekli olan bilgisayar malzemeleri hakkında bilgi verilmektedir.

 

AT20106 Ambalaj Tasarımı İlkeleri / Packaging Design Principles (2+4=6 AKTS):

Ürünlerin taşıyıcı ve koruyucusu gibi temel işlevleri olan ambalajın nasıl bir formda olması gerektiğinin incelendiği derste, ürünün raf ömrü ile sahip olduğu ambalajda muhafaza edilebilmesi arasındaki ilişki üzerinde çalışılmaktadır. Bu aşamada karşımıza çıkan boyutlandırma konusunun, malzeme ve tasarım yönünden önemi ile çevreye duyarlı taşıyıcıların üretimindeki sorunlar da dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

AT20108 Ambalajda Kurum ve Marka Kimliği / Corporate and Brand Identity in Packaging (2+4=5 AKTS):

Ambalajda kurum ve marka kimliği nedir sorularının temel alındığı derste, gelişen ürün yelpazesinde ambalaj üzerinden kurum ve marka kimliği nasıl korunmalıdır gibi konular teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir.

 

AT20201 Proje tasarım teknikleri / Design Project Techniques (2+4=6 AKTS):

Proje Tasarım Teknikleri dersinde gıda, elektronik, sanayi, tekstil, kimya gibi alanların yanı sıra, ürün veren her tür sanayi kolunda kullanılabilecek ambalajlar konu edinilmekte ve uygulamalı olarak tasarım fikirleri gerçekleştirilmektedir. Böylelikle, bir ambalajın tasarım sürecinde öncelikle ürünün zayıf noktalarının incelenerek olası sorunlara çözüm üretilmesi, satış noktalarından maliyet hesabına değin ambalajın nasıl şekillendirileceği uygulamalı olarak çalışılmaktadır.

 

AT20203 Ambalajda Geri Dönüşüm ve Ekoloji / Recycling and Ecology in Packaging (2+0=2 AKTS):

Ekolojinin kavramsal olarak ne anlama geldiği, hayatımızda neden önemli bir yere sahip olduğu gibi teorik kavramlar üzerine temellenen derste, doğal malzemeler ile yapay malzemelerin geri dönüşüm üzerindeki etkisi işlenmektedir.

 

 

 

 

AT20205 Ambalaj Grafiği Tasarımı I / Packaging Graphic Design I (2+4=8 AKTS):

Ambalaj Tasarımı referans alınarak, görsel iletişime yönelik ögelerin, kurum, marka, ürün tipi, ağırlığı, üretim ve tüketim tarihleri gibi kavramların hiyerarşik bir düzen içerisinde iki ya da üç boyutlu alanlarda nasıl bir mizanpaja sahip olması gerektiği ile ilgili uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.

 

AT20209 Malzeme ve Üretim Teknolojileri / Materials and Production Technologies (2+2=4 AKTS): 

Ambalaj sektöründe kullanılan malzemelerin, kullanım alanlarına özgü teknik özellikleri incelenir. Ayrıca hangi malzemenin hangi üretim sürecinde şekillendiği teorik ve uygulamalı olarak çalışılmaktadır.

 

AT20211 Info grafiklerin Ambalajdaki önemi / The importance of infographics in packaging (2+2=3 AKTS):

Bir ambalajın türü, tipi ve kullanımı konusunda rehber olacak çeşitli bilgilendirme grafiklerinin semantik açıdan incelenerek ambalajlar üzerindeki kullanımı hakkında uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.

 

 

AT20210 Bitirme Projesi / Graduation Project (2+4=11 AKTS):

Öğrencilerimizin, aldığı eğitim süreci sonunda edinmiş oldukları birikimi ifade edebilecekleri bir alandır. Ders kapsamında, öğrencilerimiz, seçecekleri danışman akademisyenin denetiminde yeni ve çağdaş bir okuma önerisi ile proje gerçekleştirerek mesleki yeterlilikleri ölçülebilmektedir.

 

AT20206 Ambalaj Grafiği Tasarımı II / Packaging Graphic Design II (2+4=8 AKTS):

Ürün ve taşıyıcı olarak bütünleşik bir yapı içeren ambalajın, söz konusu boyutta incelendiğinde ortaya çıkan görsel iletişim değerlerinin nasıl tasarlanması gerektiğine yönelik uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.

 

 

AT20208 Tasarım Hukuku ve Know-how / Manufacturing Law and Know-how (2+0=2 AKTS):

Tasarlanan ürünlerin hukuksal anlamda nasıl korunacağı konusunun ele alındığı derste, patent, faydalı model gibi kavramlar incelenmektedir. Yapılan tasarımların hukuksal anlamda nasıl korunacağının yanı sıra tasarım hakkının devredilmesi gibi süreçler dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

MESLEKİ UYGULAMA ATÖLYESİ SEÇMELİ DERSLERİ

 

AT20ATL1 Cam-Plastik Atölyesi / Glass-Plastic Workshop (1+2=3 AKTS):

Bu atölyede öğrenciler cam ve plastik üzerine uygulamalı çalışmalar yaparak bu malzemeler üzerinde uzmanlaşmaktadırlar.

 

AT20ATL2 Ahşap ve Kağıt-Karton Atölyesi / Wood & Paper-Cardboard Workshop (1+2=3 AKTS): 

Ahşap ve karton atölyesinde ise öğrenciler ahşap ve karton üzerine uygulamalı çalışmalar yaparak bu malzemeler üzerinde bilgi sahibi olmaktadırlar.

 

 

 

AT20ATL3 Metal Atölyesi / Metal Workshop (1+2=3 AKTS):

Bu atölyede öğrenciler metal üzerine uygulamalı çalışmalar yaparak bu malzeme üzerinde uzmanlaşmaktadırlar.

 

 

A GRUBU SEÇMELİ DERSLER

 

AT20251 Ambalajda İllüstrasyon Teknikleri / Illustration Techniques in Packaging (2+2=3 AKTS)

Bir ambalaj üzerinde ortaya çıkan imgeler ile fotoğraf ve özel efektler içeren grafik düzenlemelerin yanı sıra ihtiyaç duyulan illüstratif yapının, üretim teknolojileri de düşünülerek nasıl oluşturulması gerektiği işlenmektedir. Baskı tekniklerinin gelişmesiyle ortaya çıkan baskı resim kavramının açılımı ve baskının geleneksel yöntemlerinin de anlatıldığı derste ayrıca fotoğrafçılıkla ilişkili olan görüntü aktarımını sağlayan film ve kâğıt gibi klasik malzemeler, görüntünün estetik değerleri ve kadrajlama gibi konulara değinilmektedir.

 

AT20257 Grafik Tasarımda Algı ve İletişim /Graphic Design in Perception and Communication (2+2=3 AKTS)

Görsel iletişimde kullanılan grafik elemanların sanatsal bir etkiye sahip olan leke, denge, renk, kontrast gibi görsel uyarıcı öğelerinin insan psikolojisi ile iletişim etkisinin ölçümlendiği bu ders, ambalaj üzerinde çeşitli ihtiyaçlardan doğan göstergelerin yorumlanması, üretilmesi ve işaretlerin gramerini anlama süreçlerini içeren faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir yapının kullanımını içermektedir.

 

AT20252 Poşet ve Paketleme ürünleri Tasarımı / Packaging and Bags products Design (2+2=3 AKTS):

Ekstra ürün taşıyıcılar olarak gelişen torba taşıyıcılarla, ihtiyaç duyulduğu an kullanılmak üzere perakende alanda kullanılan kutulama ya da sarmanın tasarım mantığı öğretilmektedir.

 

 

B GRUBU SEÇMELİ DERSLER

 

AT20255 Tanıtım ve Pazar Araştırmaları /Advertising and Market Research  (2+0=2 AKTS):

Bu derste tasarımı yapılan bir projenin müşteriye nasıl sunulması gerektiğinin yanı sıra projeye başlamadan önce pazardaki rakip ürünlerin incelenmesi, sonrasında ise focus gruplar ile nasıl çalışmalar yapılacağı öğretilmektedir.

 

AT20256 Ürün Tasarımı ve Üretim Sorunları / Product design and production problems (2+0=2 AKTS):

Bir ürün için hazırlanmış olan tasarımın, üretim aşamasında ortaya çıkacak sorunları ve bu sorunlara karşı üretilecek çözümlere dayalı çalışmaları içeren bir derstir.

 

AT20254 Stant Tasarımı ve Ürün Sergileme / Stand and Product's Exhibition Design (2+0=2 AKTS):

Stant Tasarımı ve Ürün Sergileme dersinde tasarlanan ambalajların satış noktalarında rakiplerinden ayrışarak nasıl satışa sunulabileceği işlenmektedir.